Seeniormesinike teabepäev 1.augustil 2020

Juba kevadel pani üks Eesti tuntuimaid mesinikke Mai Endla mulle kõrva pisikese sumina, et võiks teha seenior-mesinikele teabepäeva. Ja eks ta siis meelitas ka lausega, öeldes mulle: "kui keegi selle üldse ära teeb, siis oled see sina."
Kuidas see vanasõna ütlebki "Kiida lolli ja küll ta teeb... " :).

Tegelikult hakkas mulle see mõte meeldima. Lubasin otsida rahastust, et kaetud saaks ruumi rent ja esinejad. No aga kes siis ikka tahab anda rahastust neile, kel juba elutöö tehtud. Ikka nõutakse kas kodanikualgatust (loe: ühiskonna liikumist) või ettevõtlusega seotust (loe: PRIA teadmussiirde toetused).  Hasartmaksumängu toetused, kust lootsin tuge saata, suleti selleks aastaks ju praktiliselt kõik - kuigi hetkel kahtlen, kas sotsiaalministeeriumi toetustest seenior-mesinikele oleks üldse jutuks tulnud - pole nad ju selles mõistes jällegi sihtgrupp.

Aga kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Ühe hetkeimpulsi mõjul helistasin mesindusprogrammi projektijuhile Liinale. Kuna eelnevate aastate jooksul, kui ise olin seotud Eesti Mesinike Liiduga (EML), siis natukene teadsin ka mesindusprogrammi võimalustest. Nüüd ei juhi seda programmi mitte küll EML, vaid EKMÜ (Eesti Kutseliste Mesinike Ühing), kuid sellegipoolest leidsime ühise mõtteviisi. Ehk siis rahalise toetuse ruumi rendiks ja lektorite tasustamiseks. Ametlikult öeldes - teabepäeva korraldamist toetas Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2020-2022 raames.

Hopladii ja ettevalmistused algasid. Kokkuleppe sõlmiti juuli esimesel dekaadil ja seeniorite teabepäev toimus juba 1.augustil  Viljandis.

Kuna mulle anti täis otsustamisõigus, siis kasutasin seda 100% ja rohkemgi. Päevakava sättisin selliselt, et kui juba kodust välja peab sõitma, siis ikka täispikaks päevaks. Mitmetel teemadel loengute/lektorite otsimine, kuid väga tähtis osa oli ka see, et päevakavasse mahuks pikad omavahelised "sumisemise" pausid.  Loodetavasti seda jätkus.

Palusin osalejaid (ainult eelregistreerumisega oli osalemine) kohale tulla tund varem. 90% ka tuli.
Lõunapaus oli samuti tund ja pealelõunane kohvi/kook 45 minutit. Aga ikkagi paluti, et järgmisel korral pausid pikemaks.  Seda vist siiski ei saa, sest siis oleks päev ju üks pausitamine :).
Seeniormesinike teabepäev 1.augustil 2020 Viljandis



Toimus siis see tore päev 1. augustil 2020 Viljandimaal, Männimäe Külalismajas. 2.korruse kinosaal oli küll hea sellepoolest, et pingiread tõusvas joones ja kõigil hea jälgida esinejat, kuid sinna üles ronida oli osadel seenioritel vaevaline. Ikkagi keerdtrepp. Aga kõik olid super-tublid!  Ruum oli liiga soe. See pretensioon sai külalismaja personalile  edastatud, kes lubasid hakata sellega tegelema. Kindlasti saavad nad selle ka lahendatud.

Esinejaid oli erinevaid. Tervituskõne oli küll korraldaja esindajalt ehk siis minult endalt, mille tegin äärmiselt lühidalt. Püüdsin pilku tõmmata ka oma tavapärase "kloonitud" mesilase kleidiga :). Kahjuks meenutab see kleit ju herilast ka, aga eks lõppnägemine on siiski vaataja silmades. Ja paljud mesinikud mäletavad mind sellega hoopis kuulsalt Leedu mesindusfestivalilt.

Marianne Rosenfeld ja Antu Rohtla

Andsin kiiresti sõnajärje üle meie tuntud veteran-mesinik Antu Rohtlale. tema teemaks oli "Müüdid ja tegelikkus mesinduses".  Antu esitas selle väga-väga huvitavalt. Mul oli kahju, et unustasin diktofoni käivitamast ja Antult selleks ka eelnevalt luba küsimast. Aga ma loodan, et mul õnnestub Antut veel esinema kutsuda.
Antu Rohtla esinemas veteranmesinikele 1.08.2020

Ja Antu kiituseks peab veel ütlema. Väga täpne ajakavast kinnipidamine. Lõpetas täpselt ettenähtud ajal, sest järgmised ootasid ju järge.  Aitäh, Antu!

Seejärel oli järg Eha Metsalliku käes.
Eha Metsallik esinemas oma eakaaslastele

Vanematele mesinikele on Eha tuntud ja teada ka tema otseütlemised. Kellele meeldis, kellele mitte. Eesmärgiks oligi esinejate mitmekesisus.

Seejärel läksime üle teemale, mis mesinikke alati huvitab. Ja selleks on ju varroalest ning sellega toimetulek. Oma kogemusi jagas jällegi tuntud mesinik Vahur Talimaa.
Vahur Talimaa esinemas 1.08. seeniormesinike teabepäeval


Seejärel tuli kehakinnituse aeg. Ikka maamehe moodi, supi ja praega ning tund aega omavahelist sumisemist. Loomulikult möödus see tund nagu kümme minutit.

Peale lõunat jätkasime Mait Mardla meenutushetkedega. Mait on mesinike hulgas tuntud kui vapper ja täis elutahet mees. Hoolimata sellest, mida ta on pidanud viimastel aastatel läbi elama, on ta ikka võimaluse korral koos mesinikega.

Mait Mardla meenutushetki jagamas

Ajalugu ja kogemused on alati tähtsad. Aleksander Kilgi teemaks oli mesindus naabermaades - lähemal ja kaugemal. Loomulikult jäi 45 minutist väheks, et kuulata seda suurepärast ettekannet. On ikka mõnel inimesel mälu (mind teeb vahel lausa kadedaks ;) ) - kõik meie õppesõidud koos külastatavate kohtadega tulid järjest  ja ikka koos tutvustusega, mida ühes või teises kohas nägime. Lisaks teiste riikide mesindusstatistika ka juurde.
Aleksander Kilk seeniormesinike teabepäeval esinemas

Ja seejärel teema, mis tekitas seeniormesinikes ootusärevust. Apteeker-hobimesinik Astrid Oolberg rääkimas "Kondivalust" apiteraapia valguses. Küsimusi ja vastusi jätkus. Ja Astrid oli ka ainukene saalis, kes ei kuulu veel seenior-mesinike ringi, sest tema vanus ei ole  60+
Astrid Oolberg seeniormesinike ees


Seejärel oli jälle turgutav kohvipaus koos maitsva koogiga. Oh seda suminat ja omavahel arutlemist.
seeniormesinike teabepäeva kohvipaus

Ja päev hakkaski lõpupoole jõudma. Eelviimaseks etteasteks oli Ilmar Särje ettekanne. Tema teemaks looduslik (loomulik) mesindus. Ilmar on igapäevaselt arst, kuid aastaid ka mesinik ning ka mitmete raamatute autor.
Ilmar Särg





Päeva lõpetuseks oli kavandatud minu enda sõnavõtt elukestvast õppest. Alustasin seda  videoslaididega "Võta aega..."  Lõpu märksõnadeks saigi: võta aega... naermiseks, nutmiseks, õppimiseks, puhkamiseks.... ELAMISEKS.  Ja väike ülevaade ka sellest, kuidas on toiminud elukestev õpe läbi mesindusreiside, mida olen korraldanud alates 2012.aastast. Ja jätkuvalt korraldan, nüüd juba maaelureiside nime all.  Kõik huvilised on neile oodatud, kui olukord ümbritsevas maailmas stabiliseerub.

Päev läks ülimalt hästi korda. Minul oli väga hea meel kohtuda väga paljude vanade tuttavatega ja tundus, et neil ka minuga. :). Tore oli ka uusi tuttavaid saada. Aitäh kõigile lektoritele ja kõigile kohalolnuile!

Hea oli kuulda  mesindusprogrammi projektijuhi sõnumit - tore päev, korraldame veel samasuguse päeva samale sihtgrupile.  Loomulikult. Aitäh, Liina toetuse eest.  Järgmine samalaadne päev on kavas 2021 juunis.  Hoidke meie kodulehel www.mesilaspere.com silma peal. :)

Toredate kohtumisteni!


Kommentaarid